Zdrowie

Olej kokosowy – zastosowanie i właściwości

olej kokosowy

Olej kokosowy to jedno z najlepszych moich odkryć z ostatnich 3 lat. Niesamowicie zdrowy, cudownie pachnący. Jeśli chcecie zmienić swoje nawyki w kuchni na „zdrowsze”, to na pewno warto zacząć od rewizji tego, na czym smażycie. Mimo że olej kokosowy to „tłuszcz”, to na pewno jest to tłuszcz bardzo korzystny dla naszego zdrowia, a regularnie spożywany może nawet wspomagać odchudzanie. Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej. W słoiczku jest w formie stałej, a po podgrzaniu robi się płynny i przezroczysty.

Olej kokosowy, ale jaki?

Jeśli już, to tylko olej kokosowy 100% extra virgin tłoczony na zimno. Obecnie dostępny praktcznie wszędzie. Ja z przyzwyczajenia kupuję go w sklepie ze zdrową żywnością, gdzie na półce króluje jego większy wybór. W ostateczności na pewno jest też dostępny do kupienia w sklepach internetowych (np. HerbaFarm.plHelfy) lub chociażby na Allegro. Wstrzegajmy się oleju kokosowego rafinowanego, chemia, brrr.

Obecnie w moje lodówce gości ten oto słoiczek oleju kokosowego, choć często zmianiam marki:

olej kokosowy alnatura

Olej kokosowy, jakie ma właściwości?

  1. Pomaga zachować właściwą wagę ciała. W składzie oleju kokosowego znajdują się tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), które po spożyciu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową. Zamiast tego organizm od razu zamienia je w energię = nasza przemiana materii zwiększa obroty. Co za tym idzie, spalamy szybciej kalorie, a zarazem zaspokajamy lepiej nasz głód (mniej podjadamy itd). Przy wprowadzeniu oleju kokosowego do naszej diety, można nawet schudnąć.
  2. Polecany dla cukrzyków. Usprawnia wydzielanie insuliny i reguluje poziom cukru we krwi.
  3. Chroni układ krążenia. Zmniejsza otyłość, dba o dobry stan naszego serca i naczyń krwionośnych, a i zatem chroni przed takimi chorobami jak nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo-naczyniowe, miażdżyca. Przyczynia się do obniżenia „złego” cholesterolu.
  4. Przeciw chorobie Alzheimera. Polepsza funkcję mózgu
  5. Poleca się go sportowcom. Daje fajny zastrzyk łatwo przyswajalnej energii, której mięśnie potrzebują.

 

Olej kokosowy, do czego go używam?

Przed użyciem wyciągam go z lodówki, choć znam osoby, które go w ogóle w lodówce nie trzymają, wasza sprawa. Ten z lodówki nie jest miękki i trochę ciężej się go „wyłupuje” ze słoiczka.

  • jako najlepsza alternatywa do smażenia (nie zawiera cholesterolu, ani tłuszczów trans)
  • do smażenia w wysokich temperaturach (posiada wysoką temperaturę dymienia – powyżej 200 °C)
  • do smarowania pieczywa zamiast masła
  • do wypieków zamiast masła lub margaryny
  • do smoothies, koktajli, kawy lub herbaty
  • do pielęgnacji ciała, bardzo dobrze wnika w skórę i nawilża, działa jako filtr UV –> polecam po prysznicu
  • do smarowania rąk i stóp, zwłaszcza na noc

Na prawdę polecam!

 

Zobacz również

  • Olej kokosowy – uwielbiam! Niezastąpiony w kuchni i w łazience, i w podróży! Wystarczy spakować jedno małe opakowanie, a służy jako balsam, odżywka, krem, serum, olejek, a w dodatku ma właściwości przeciwbakteryjne! Sama właśnie przygotowuje post na swojego bloga:) https://away-again.pl/ Pozdrawiam!

     
    • Bez oleju kokosowego faktycznie już ani rusz 😉

       
  • ja korzystam z olejku jako szampon do włosów – jest świetny:)

     
    • miastozen

      Widzę na fotce, że masz kręcone włosy! Pięknie 🙂 U mnie by się przetłuszczały, ale za to nadrabiam olejkiem kokosowym do ciała 😉