Zdrowie

Resztki po wyciskaniu soku – co z nimi?

co zrobic z resztkami po soku

Resztki po wyciskaniu soku Co zrobić z resztkami po wyciskaniu soku? Ha! Na pewno nie wyrzucać. Kto robi codziennie świeży sok, ten wie, że pozostałości z wyciskania soku bardzo szybko się zbierają.

Do wyrzucania wielu z nas jest niestety przyzwyczajonych. Łatwo przyszło, łatwo poszło. Warto jednak trochę pogłówkować i zabrać się za wykonanie recyclingowych wypieków. Wiemy, co jemy, bo sami widzimy, co wrzucamy do michy, a przy okazji jesteśmy ekologiczni. Poniżej podaję kilka przepisów na bazie resztek z domowego wyciskania soków.

ciasto z resztek z sokowirówki

Ciasto marchewkowe z odpadów po marchewce

Składniki

  • 2 szklanki resztek z wyciskania (głównie marchew, ale może też być jabłuszko, korzeń pietruszki)
  • 4 jajka
  • niecała szklanka oleju, np. słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki (ja mieszam różne)
  • niecała szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • przyprawy, np. 2 łyżeczki cynamonu, trochę wanilii, kardamonu, albo proszek maca
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Ubić białka, dodać do nich cukier. Po chwili dodać żółtka. Gdy masa jest dobrze wymieszana, stopniowo dolewać olej. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Następnie po trochu dodawać uprzednio wymieszane składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawy. Na sam koniec wmieszać w masę resztki po wyciskaniu soku, polecam głównie marchew.

Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.

resztki po wyciskaniu soku

Brownie z resztek marchewki i jabłka

Składniki

  • ok. szklanki resztek z wyciskania (marchew, jabłko, ale kiedyś zrobiłam też z burakami)
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 200g brązowego cukru
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki kakako lub 125g czekolady
  • 150g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Przygotować formę o średnicy 24 cm. Wersja z czekoladą – rozpuścić czekoladę, np. w miseczce na parze.

Zmiksować jajka z cukrem i masłem na kremową masę. Dodać czekoladę lub kakao. Następnie dosypać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Zmiksować na gładkie ciasto.

Na koniec dodać resztki po wyciskaniu soku, dokładnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej formy. Piec na środkowej blasze, ok. 40 minut.

pulpa po wyciskaniu soku

Muffinki z resztek (np. jabłko +marchew +pomarańcza) – 12 sztuk

Składniki

  • ok. szklanki resztek z wyciskania, głównie jabłko i marchew, można dodać pomarańczę
  • sok z połowy cytryny
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 100g jogurtu (proponuję bułgarski)
  • 300g mąki (proponuję pełnoziarnistą) –> możesz też dodać zmielone migdały lub siemię lniane w relacji 250g mąki:50g zmielonych nasion
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy, np. wanilia, cynamon, kardamon, anyż

Resztki z wyciskania soku skropić sokiem z cytryny. Rozpuścić masło, odstawić, aby trochę ostygło. Ubić jajka z cukrem, dodać przestudzone masło oraz jogurt – porządnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać w osobnej misce składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy (polecam wersję z wanilią), szczyptę soli. Dodać suche do mokrego, a na koniec dorzucić resztki po wyciskaniu soku.

Przelać ciasto do foremek. Piec przez ok. 25 minut.

 

Po jakimś czasie pamięta się te przepisy na pamięć i wchodzi się w automat: sok – resztki – rach ciach – ciasto do piekarnika – et voila! Gorąco polecam, to nie takie czasochłonne.

 

Zobacz również